top of page
susannebrovoldhvid

Tilskudd på 67 000 kr til grønne tiltak i borettslaget

Updated: Jun 4

Veitvedt hageby har fått 52 000 kr fra kommunen og 15 000 kr fra Bydel Bjerke til grønne bærekrafttiltak. Nå inviteres alle som har lyst til å delta i gjennomføringen av prosjektene.



Grønne tiltak

Borettslaget har fått midler til utprøving av småskala varmkompostering, regnvannoppsamling, gammel vanningsteknologi og utvidelse av det eksisterende felles frukt- og bærtilbudet. Begge prosjektene er fullfinansiert og vil ikke koste borettslaget noe ekstra. Alt arbeid vil skje på frivillig basis.


Ta kontakt for å bli med!

Hvis du vil delta i disse aktivitetene eller låne kompostkvernen, kontakt Jan Egil Nordvik (Grevlingsveien 15D) på mobil 977 12 091 eller e-post j.e.nordvik@gmail.com.


Varmkompostering

På dugnaden i vår fikk borettslaget en ny kompostkvern/flishugger, kjøpt med midlene fra kommunen. Sammen med tre godkjente, skadedyrsikre varmkompostkontainere på 220 liter hver, skal kvernet hageavfall og matavfall bli varmkompost. Dette sluttproduktet kan brukes i dyrkningskasser, blomsterbed eller til jordforbedring i grøntarealene.


Varmkompostering er en biologisk/kjemisk prosess som varmer opp komposten til 50-60 grader uten tilført varme. Dette bryter ned avfallet i løpet av noen uker eller måneder, uten luktproblemer. Prosessen krever oksygen, og noen må røre i bingene jevnlig. Til varmkompost bruker man solide, isolerte kontainere. Vi har fått tilskudd til "binger" fra Biolan, som er mer robuste og stilige.




For å lykkes med varmkompostering, trenger man en balanse av karbonrikt hageavfall og nitrogenrikt matavfall. Målet er å fokusere på gjenbruk, redusere avfallsmengden og bruke ressursene lokalt.


Regnvannoppsamling og vanning med "ollas"

Ollas er leirkrukker som "svetter" vann til jorden rundt seg når de graves ned. Disse krukkene, brukt i landbruk i flere tusen år, reduserer behovet for jevnlig vanning og passer fint i bed med sesongvekster. Vi skal prøve dem ut i urtebedet i den felles frukt- og bærhagen øverst i Dumpidalen. Vannet samles i regntønner koblet til takrenner på hus eller boder. Vi bruker en plastmodell fra Biltema som er relativt billig.


Videreutvikling av frukt- og bærhagen i Dumpidalen

Tilskuddet fra Bydel Bjerke skal brukes til å utvide frukt- og bærhagen med flere bærbusker, urter og drueplanter. Vi har kjøpt inn 10 planter av en hardfør druesort, "Somerset seedless", som gir søte, gode druer og tåler kulde godt om vinteren. Drueplantene trenger mye sol, så de kan plantes nær sørvendte områder i fellesområder. Er det noen som kan tenke seg å plante en nær der de bor?


Dette vil gjøre området mer attraktivt og spennende for barna. Beskjæring og stell kan vi gjøre sammen, men vanning i tørre perioder må gjøres lokalt. Drueplantene må plantes i fellesområder slik at alle kan nyte dem. En sørvendt bakside på en bod er perfekt, og vi vil gi hjelp og materialer til å bygge klatrevegger for drueplantene. I frukt- og bærhagen i Dumpidalen vil vi bygge klatrevegger i form av to portaler eller bueganger, en øverst og en nederst. Dette gjør hagen mer magisk for de minste barna.



Om tilskuddsordningene


Urbant landbruk – Oslo kommune Oslo kommune deler årlig ut midler til urbant landbruk. Borettslag kan søke om midler til dyrkningskasser og grønne tiltak som styrker lokale økosystemer. Ny utlysning er forventet neste år, med søknadsfrist tidlig i januar. Alle prosjekter må forankres i styret.


Grønne midler – Bydel Bjerke Privatpersoner, foreninger og borettslag kan søke om disse midlene til matdyrking eller miljø- og klimatiltak i Bydel Bjerke. Tilskuddene varierer fra noen tusen til flere titusener. Søknadsfristen er senere på våren enn kommunens tilskudd til urbant landbruk.


Informasjon om tilskuddene legges ut rundt jul eller ved begynnelsen av året.


137 views0 comments

コメント


bottom of page