top of page
 • Styret i borettslaget

Grevling, mus eller rotter i hagen?

Nå er det høst og det her kommer noen tips som kan bidra til å forhindre problem med uønsket besøk av både rotter grevlinger. Styret har derfor samlet konkrete tiltak for å unngå dette.


Hva burde jeg gjøre dersom jeg har problemer med grevling i hagen?

I de fleste tilfeller er det ikke behov for å gjennomføre spesielle tiltak.


Ifølge skadefellingsforskriften kan grevling avlives hvis den gjør skade av vesentlig økonomisk betydning på bl.a. hus, hage eller åker, men eier plikter på forhånd å gjennomføre tiltak for å avverge skade.


Tiltakene under kan være til hjelp dersom grevlingen gjør skade på plen, bygning e.l.

 • Dersom grevlingen graver mye i plenen, kan det tyde på at plenen er angrepet av oldenborrelarver. Larvene kan gjøre mer skade på plenen enn grevlingen. Kontakt hagesentre for midler for å bekjempe larvene eller les mer om larvene på bioforsk.no.

 • Grevlingen liker ikke sterke lukter. Sett ut bokser med salmiakk i området som grevlingen hyppig bruker. Da flytter den kanskje til et annet område.

 • Grevlingen lar seg ofte skremme av uvanlige lyder eller bevegelser. Små «plastvindmøller» fra leketøysbutikker kan stikkes ned i plenen og fungere som skremsel. Du kan også henge opp remser av aluminiumsfolie i trær og busker. Grevlingen har dårlig syn, men oppdager lett bevegelser, silhuetterog lyse ting som skiller seg ut i mørket.

 • Belysning i hagen kan ha effekt, særlig hvis lyset er styrt av en bevegelsessensor.

 • Hvis grevlingen stadig velter søppeldunken din, kan du sikre den med en elastisk strikk til et gjerde e.l. 69

 • Et lavt elektrisk gjerde kan brukes for å holde grevlinger ute fra et område på samme måte som strømførende gjerder brukes for å holde husdyr inne på beiteområder. Grevlingens graving i gressplenen er oftest begrenset til en periode om våren og sensommer/ høst. Det er derfor eventuelt bare behov for et slikt gjerde i kortere perioder. Gjerdet trenger ikke være strømførende når det er lyst.

 • På dagtid kan grevlingen ha tilhold under uthus, garasjer e.l. Mener du at den må finne seg et annet sted å bo, kan du tette igjen hullet den benytter for å komme inn og ut. Først må du imidlertid være helt sikker på at det ikke er grevlinger der som blir stengt inne! For å undersøke om hiet er i bruk, kan du strø løs jord i åpningen og sette ei plate eller liknende foran åpningen. Grevlingen kan lett velte plata, og den vil sette spor etter seg når den går ut og inn.

 • Er det ikke tegn til aktivitet i løpet av en uke, kan du stenge åpningen. Dette bør kun gjøres i august eller september (når grevlingen ikke har unger eller sover sin vintersøvn). Merk at det ofte er en dårlig løsning å fjerne uønskete grevlinger fra slike hi, fordi grevlingensstier og duftspor ofte fører til at nye grevlinger flytter inn i det ledige hiet.

 • Dersom grevlingen holder til under verandaen e.l. kan du forsøke å lyse opp stedet med ei lampe. Hvis det ikke forstyrrer nattesøvnen til naboer, kan du samtidig sette ut en radio som står på. Sett også ut salmiakk ved de stedene der den kommer inn og ut. Slik bruk av lys og lyd bør ikke gjennomføres i februar–juli, da det kan være unger i hiet.

Les mer om grevlinger i Oslo kommune sin veileder her

grevling-i-hagen
.pdf
Download PDF • 364KB

Hva burde jeg gjøre for å forebygge mot rotter og mus?

 • Oppbevar mat i metall- eller glassbeholdere med tettsittende lokk.

 • Hold det rent i huset og rundt i hagen - lite søppel og hageavfall betyr færre skjulesteder for rotter. Rydd vekk nedfallsfrukt i hagen og hold vegetasjon runt husvegger nede.

 • Rydd opp matrester fra kjæledyr og forsøk å kke oppbevar dyrefôret på gulvet, men ta det bort etter måltidet.

 • Ikke legg kjøtt eller annet matavfall i komposthaugen og begrense mengden av fuglemat, slik at det ikke faller fra fuglebrettene når småfuglene spiser i hagen.

 • Stålull kan brukes til å tette små åpninger, fra den siden rottene kommer inn/opp. Eller bruk biter av hønsenetting.

Hvis du allerede har oppdaget tegn til rotter, slik som avføring, er det viktig å handle raskt for å bli kvitt rottene og å forhindre et stort angrep. Ta kontakt med styret så bestiller vi Rentokil.


Mvh Styret
1,041 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page